Grįžti atgal

Estijos antstolius supažindinome su faktų konstatavimo subtilybėmis

Estijos antstolius supažindinome su faktų konstatavimo subtilybėmis

Iš kairės į dešinę: antstolis I. Gaidelis, Estijos Antstolių asamblėjos tarybos pirmininkas Janek Pool, Lietuvos antstolių rūmų valdytoja D. Satkauskienė

Kovo 16 d. Estijos sostinėje Taline vykusiame teoriniame-praktiniame seminare Estijos antstoliams ir antstolių padėjėjams pristatyta Lietuvos antstolių patirtis teikiant faktinių aplinkybių konstatavimo paslaugas.

Lietuvos antstolių rūmų prezidiumo narys, antstolis Irmantas Gaidelis ir Lietuvos antstolių rūmų valdytoja Dovilė Satkauskienė estų kolegoms papasakojo apie plačias antstolio užfiksuotų faktų panaudojimo galimybes ir atsakė į daugybę praktinių klausimų.

Lietuvos antstoliai yra faktų konstatavimo lyderiai Baltijos regione: šią paslaugą teikia jau šešioliktus metus, klientų užsakymu iš viso užfiksuota daugiau kaip 40 tūkst. įvairių aplinkybių.

Pasak Estijos Antstolių asamblėjos tarybos primininko Janek Pool, būtent sėkminga Lietuvos antstolių patirtis konstatuojant faktus paskatino Estijos antstolius imtis naujo pobūdžio veiklos.

Estijoje faktinių aplinkybių konstatavimo paslauga teikiama nuo 2018 m. sausio 1 dienos. Daugiau kaip 40 seminare dalyvavusių antstolių ir antstolių padėjėjų domėjosi įvairiausiomis faktų konstatavimo detalėmis: pradedant tuo, kaip tiksliai išmatuoti pastato pamatų gylį ir baigiant tuo, kaip užfiksuojami neteisėto muzikos kūrinių panaudojimo faktai.

Antstolio I. Gaidelio pastebėjimu, daugiausia konstatuojamų aplinkybių susiję su kilnojamojo ir nekilnojamojo turto būkle, asmenų ar gamtos stichijos padaryta žala turtui. Tačiau didelę paklausą turi ir prašymai fiksuoti galimus intelektinės nuosavybės pažeidimus, klaidinančios informacijos skleidimą interneto svetainėse ir socialiniuose tinkluose, trumpųjų telefono žinučių turinį.

Šiuo metu, kai aplinkui statoma daug naujų namų, antstolio paslauga konstatuojant faktines aplinkybes naudinga ne tik statybininkams, bet ir aplinkinių namų gyventojams. Statybininkai dažnai siekia turėti įrodymus, kad gretimų namų sienos buvo įtrūkusios dar iki žemės kasimo ir statybos darbų pradžios, o gyventojams gali būti svarbu užfiksuoti, kad statybų išvakarėse jų butas buvo baigtas remontuoti ir atrodė nepriekaištingai. Nežinia, ar antstolio surašytas faktinių aplinkybių konstatavimo protokolas ateityje bus reikalingas (galbūt niekur naujų įtrūkimų neatsiras), tačiau, turėdamas faktinių aplinkybių konstatavimo protokolą, antstolio klientas gali būti ramus, kad reikiamu metu galės įrodyti kokia buvo patalpų būklė prieš statybas.

Faktinių aplinkybių konstatavimas naudingas ir verslo santykiuose. Pavyzdžiui, apsaugos darbuotojai neįleidžia į akcininkų susirinkimą atvykusio akcininko. Kaip jam vėliau įrodyti, kad tikrai buvo atvykęs nurodytu laiku? Tai užfiksavus antstoliui, įrodyti atvykimą bus nesunku.  

Viešoji erdvė – dar viena vieta, kur gali būti reikalinga antstolio pagalba. Internete pasklidusios neteisingos ar net įžeidžiančios informacijos gali ir nebelikti, kol bus kreiptasi į atsakingas institucijas. Tačiau antstolio paslaugą užsakęs klientas turi patikimai užfiksuotus įrodymus, kad netinkama informacija ar vaizdo medžiaga buvo viešai skelbiama.

Antstolio surašytas faktinių aplinkybių konstatavimo protokolas teisiniuose procesuose yra rašytinis įrodymas ir turi didesnę įrodomąją galią. Tai objektyviai matomų ir nustatomų aplinkybių fiksavimas. Pavyzdžiui, įrašymo priemonėmis užfiksuoti garsai, vaizdai, informacija apie triukšmą laikoma sudedamąja faktinių aplinkybių konstatavimo protokolo dalimi.

SEKITE MUS FACEBOOK!

Grįžti atgal