Grįžti atgal

I. Karalienė: kompetencijos ir technologijų pažanga – antstolių veiklos tobulinimo variklis

I. Karalienė: kompetencijos ir technologijų pažanga – antstolių veiklos tobulinimo variklis

Iš kairės į dešinę: Baltarusijos teisingumo ministerijos Teisinės pagalbos valdybos konsultantė O. Sidorčik, Vyriausiosios priverstinio vykdymo valdybos viršininko pavaduotoja - Teisinės pagalbos valdybos viršininkė L. Makarenko, Vyriausiosios priverstinio vykdymo valdybos viršininkas – vyriausiasis antstolis D. Kovalenko, Lietuvos antstolių rūmų prezidiumo pirmininkė, antstolė I. Karalienė ir valdytoja Dovilė Satkauskienė

Baltarusijos sostinėje Minske lapkričio 14 d. vykusios tarptautinės konferencijos dalyviams pristatyti Lietuvos sprendimų vykdymo sistemos privalumai, pagrįsti aukšta privačių antstolių kompetencija ir sparčiu informacinių technologijų diegimu.

Lietuvos antstolių rūmams renginyje atstovavo prezidiumo pirmininkė, antstolė Inga Karalienė ir valdytoja Dovilė Satkauskienė.

Veiksmingus sprendimų vykdymo procesus gali užtikrinti tik stipri ir savarankiška antstolių profesinė organizacija. Lietuvos antstolių rūmų potencialą sprendimų vykdymo tobulinimo srityje patvirtina dabartiniai skolų išieškojimo rodikliai, – kalbėjo Lietuvos antstolių rūmų vadovė I. Karalienė.

Palyginti su ankstesne teismo antstolių sistema, realiai grąžinamų skolų dalis Lietuvoje veikiant privatiems antstoliams padidėjo 5 kartus ir kasmet užbaigiama beveik 3 kartus daugiau išieškojimo procesų. Efektyvus skolų išieškojimas iškėlė Lietuvą Pasaulio banko „Doing Business“ reitinge į ketvirtą vietą turtinių reikalavimų užtikrinimo srityje. 2018 m. reitinge Lietuva aplenkia tokias pažangias šalis kaip Austrija ar Norvegija.

I. Karalienė akcentavo, kad siekiant tolesnės skolų ieškojimo procesų pažangos į sprendimų vykdymo sistemą svarbu pritraukti kuo daugiau aukščiausios kvalifikacijos specialistų. Prioritetinę reikšmę įgauna mediacijos taikymas ir kompromisinis požiūris: tai reali galimybė išspręsti didelę dalį ginčų išvengiant priverstinio išieškojimo priemonių.

Lietuvos antstolių pasiekimai konferencijos dalyviams taip pat pristatyti informaciniu video filmu „Antstoliai Lietuvoje: profesijos atgimimas.“

Tarptautinė konferencija „Priverstinio sprendimų vykdymo sistemos raida" surengta minint 5-ąsias Baltarusijos priverstinio vykdymo sistemos reformavimo metines. 2013 m. pabaigoje suformuota vieninga išieškojimo sistema Baltarusijoje pradėjo realiai veikti nuo 2014 m. sausio 1 d. Sistema buvo sudaryta iš atitinkamų Baltarusijos teisingumo ministerijos, Aukščiausiojo ūkinio teismo bei regioninių vykdomųjų komitetų teisingumo departamentų struktūrinių padalinių, įtraukiant buvusius vykdymo teisėjus ir teismų vykdymo tarnybas.

Baltarusijos Respublikos vyriausiosios priverstinio vykdymo tarnybos viršininko – vyriausiojo antstolio Dmitrijaus Kovalenko teigimu, reformavus sistemą teismo vykdytojams patikėta daugiau funkcijų. Jiems suteikta teisė savarankiškai skelbti skolininko paiešką, uždrausti sudaryti sandorius, uždrausti atidaryti naujas sąskaitas, jei kitos skolininko sąskaitos jau areštuotos. D. Kovalenko akcentavo, kad platesnė teismo vykdytojų kompetencija kartu su įdiegtomis šiuolaikinėmis technologijomis, kurios leidžia automatizuotai rengti dokumentus bei centralizuotai gauti informaciją iš bankų, sprendimų vykdymo efektyvumą padidino beveik 28 proc.

Kaip pabrėžė Tarptautinės antstolių ir teismo pareigūnų organizacijos prezidentas Marc Schmitz, nepaisant informacinių technologijų įsigalėjimo, antstolių institutas yra ir bus esminis teisėtumo užtikrinimo elementas išieškant skolas. „Algoritmai turi būti derinami su profesionalumu. Tik profesionalas, o ne dirbtinis intelektas gali kiekvienam atvejui pritaikyti geriausias individualias priemones, remdamasis žmogišku supratimu ir įžvalgomis,“– kalbėjo M. Schmitz.

Naujausius technologinis sprendimus Prancūzijos antstolių veikloje pristatęs antstolis Patrick Safar sakė neabejojąs, kad modernizavimas neišvengiamas norint nenuvilti daugiau kaip 10 mln. šalyje esančių išieškojimo proceso dalyvių. Prancūzijoje elektroniniais kanalais kasdien perduodama daugiau kaip 100 tūkst. procesinių dokumentų. Kuriamas specialus e. seifas, kad prie jo prisijungę suinteresuoti asmenys galėtų susipažinti su antstolių parengtais dokumentais nuotoliniu būdu, ruošiamas elektroninis gidas „suraskite antstolį“. O sistema „Constatys“ padeda internetu užsisakyti antstolių teikiamas faktinių aplinkybių konstatavimo paslaugas.

Savo patirtimi su Baltarusijos kolegomis konferencijos metu dalijosi Prancūzijos, Lenkijos, Lietuvos, Čekijos, Serbijos, Rusijos, Armėnijos, Gruzijos, Moldovos ir Uzbekistano antstolių organizacijų atstovai.

SEKITE MUS FACEBOOK!

Grįžti atgal