Grįžti atgal

Nuo kokių problemų gali apsaugoti antstolių teikiama faktų konstatavimo paslauga?

Nuo kokių problemų gali apsaugoti antstolių teikiama faktų konstatavimo paslauga?

Apie tris tūkstančius asmenų kasmet kreipiasi į antstolius, prašydami užfiksuoti įvairias faktines aplinkybes. Fiksuojami patys rimčiausi ir patys netikėčiausi dalykai: nuo akcininkų susirinkimų ar gamtos stichijos padarinių iki nelegaliai laikomo ginklo ar gražuolės nuotraukų socialiniame tinkle.

Kaip tai veikia? Kas pasikeičia, kai antstolis užfiksuoja įrodymus teisinėmis priemonėmis? Ką reikėtų žinoti paslaugos užsakovui, kad faktų konstatavimas jam taptų naudingas?

Į šiuos ir kitus klausimus rugpjūčio 31 d. „Žinių radijo“ laidoje „Ekspertai pataria“ atsakė antstolisMarekas Petrovskis ir advokatas Irmantas Balsys. Svarbūs patarimai iliustruoti gausiais praktiniais pavyzdžiais.

Pasak antstolio M. Petrovskio, faktines aplinkybes pasitelkus antstolį naudingta fiksuoti visada, kai tarp įvairių asmenų – sutarties šalių, kaimynų, bendraturčių, besiskiriančių sutuoktinių ar kitų – kyla arba gali kilti ginčas

Jeigu laiku neužfiksuotos aplinkybės pasikeičia, išnyksta ar yra sunaikinamos, tai bylinėjimosi atveju viena iš šalių praranda galimybę sėkmingai ginti savo interesus. Ir priešingai – faktinių aplinkybių užfiksavimas sukuria tam tikras garantijas, palengvina įrodinėjimą civiliniame procese.

Advokato I. Balsio teigimu, faktinių aplinkybių konstatavimo paslauga užsakovui suteikia „tam tikro orumo“. Viena vertus, tai padeda žmogui susiorientuoti, kiek jis yra teisus. Antra vertus, tai sustiprina silpnesniąją ginčo pusę ir įneša daugiau pusiausvyros tarp ginčo šalių.

Naudinga nuomininkams, nuomotojams ir būsto pirkėjams

Rudeniop dar labiau įkaitus nuomos rinkai, antstoliai sulaukia ypač daug prašymų konstatuoti nuomojamų patalpų būklę. Kadangi pasiūla ribota, nuomotojai gali spausti kuo greičiau pasirašyti sutartį ir sumokėti avansinį mokėjimą.

„Skelbimuose visada būna įdėtos nuotraukos. Nuotraukoje butas gali būti gražus, sutvarkytas, su buitine technika ir naujais baldais. Atėjęs į būstą, žmogus pamato, kad vaizdas nuotraukose nuo realybės skiriasi: stalas subraižytas, grindys subraižytos, sofa sulankstyta. Butas ne toks patrauklus, kokio tikėtasi, lūkesčiai nepateisinti,“– kalbėjo M. Petrovskis. Antstoliui užfiksavus nuotraukas skelbime ir realų patalpų vaizdą, nuomininkui atsiranda galimybė užtikrinti savo teisių gynimą, pavyzdžiui, prašant sumažinti nuomos mokestį.

Antstolis M. Petrovskis

Kai kurie žmonės svetimo turto visai nesaugo: jo neprižiūri, išteplioja sienas ir kilimus, atsiveda gyvūnų ir t. t. Tokiais atvejais patalpų būklės užfiksavimas prieš nuomą padeda savininkui iš nuomininko išsireikalauti piniginės kompensacijos už pernelyg nugyventą turtą.

Kaip pabrėžė antstolis, faktų konstatavimas naudingas abiem pusėms: ir nuomininkui, ir nuomotojui. Tai drausmina. Abi šalys supranta, kad yra tą minutę užfiksuota turto būklė, ir kad nei viena, nei kita pusė negalės imtis kažkokių nepagrįstų išvedžiojimų, neva turtas buvo geresnės ar blogesnės būklės,

Advokato R. Balsio teigimu, antstolio vaidmuo svarbus ne tik užfiksuojant patalpų būklę, bet ir nustatant, ar nuomą siūlantis asmuo turi teisinį pagrindą tai daryti.

Advokatas I. Balsys

„Būna, kad nuomininkas piktavališkai pernuomoja būstą dar trims ar penkiems asmenims, neturėdamas tam jokios teisės. Antstolis gali patikrinti, kas yra tikrasis būsto savininkas, ar būstas nėra įkeistas, ar nėra įregistruota ankstesnė nuomos sutartis. Tai padeda išvengti nesusipratimų dar net nepradėjus fiksuoti pačių patalpų būklės“,– kalbėjo advokatas.

Advokatas atkreipė dėmesį į tai, kad šiuo metu taip pat karšta statybų ir būsto pardavimų rinkoje. Jo praktinis patarimas – prieš įsigyjant būstą, fiksuoti informaciją nekilnojamojo turto vystytojo interneto svetainėje. Jis sakė žinąs ne vieną konkretų atvejį, kai parduodamas turtas neatitinka vaizdo, kuriuo yra reklamuojamas internete, viską gerokai pagražinant.

„Interneto svetainėje prie namo gali būti palmė ir baseinas. Gali būti nurodyta mažesnė kaina už kvadratinį metrą. O atėję pasirašyti sutarties, žmonės sužino, kad kaina jau didesnė,“– iliustravo I. Balsys. Anot jo, pirkėjui pradėjus aiškintis su turto vystytoju, šis įprastai aiškina, kad kainų skirtumo negali būti. Todėl, kai būstas įsigyjamas „iš dokumentų“, labai  svarbu užfiksuoti pardavėjo skelbiamą informaciją interneto svetainėje. Nors nekilnojamojo turto vystytojai šiandien yra stipresni ir gali diktuoti savo sąlygas, tada, kai pirkėjas pateikia nenuginčijamus įrodymus, jie visada daro nuolaidas, pabrėžė advokatas.

Įneša daugiau racionalumo į šeimos ginčus

Kaip pastebėjo antstolis M. Petrovskis, skyrybų atvejais dažnai liejasi labai daug emocijų, o sveiko proto lieka mažai. Pasitaiko, kad vienas iš sutuoktinių netgi specialiai mažina turto vertę (ardo laiptus ir pan.), tokiu būdu siekdamas sumažinti savo atsakomybę. Todėl besiskiriantiems sutuoktiniams aktualu užfiksuoti bendrą turtą, jo būklę, daiktų buvimo vietas ir t. t.

Pavyzdžiui, sudaroma santuoka, vyras ateina gyventi pas sutuoktinę, jie kuria bendrą ūkį, gerina namus, superka buitinę techniką. Po kurio laiko išgirsta: „Žinai, nesutapo charakteriai, gal tu išeik jau iš čia“. Kai vyras užsimena, kad jam reikėtų kompensacijos už indėlį į bendrą ūkį, sutuoktinė parodo duris. „Tada buvo pasikviestas antstolis. Sutuoktinė į patalpas neįleido, todėl teko kreiptis į teismą. Gavę teismo nutartį, įėjome vidun, viską užfiksavome ir žmogus prisiteisė kompensaciją už turto pagerinimą“,– prisiminė antstolis M. Petrovskis.

Pasak advokato I. Balsio, ginčuose dėl santuokos nutraukimo, turto dalybų, vaikų išlaikymo, faktinių aplinkybių konstatavimas tiesiog būtinas. Tai sudėtingos bylos, o faktų konstatavimas padeda neįsivelti į neesminių dalykų aiškinimąsi, leidžia bylai judėti savo eiga.

„Teismai mielai naudojasi surinkta faktinių aplinkybių medžiaga. Tada nebereikia nagrinėti tunto pateiktų dokumentų. Tai palengvina teismo darbą. Be to, visi suvokia, kad kiekviena pusė, patiekianti įrodymus ar dokumentus, yra šališka: teikia tiek arba tokių dokumentų, kiek jai naudinga. Antstolis užfiksuoja aplinkybes nešališkai. Aš pats, kaip atstovas, net neįsivaizduoju, kad galima būtų nesinaudoti tokia paslauga, ji – būtina,“– argumentavo advokatas I. Balsys.  

Fiksuojama gamtos reiškinių ir buitinių avarijų padaryta žala

Stichinės liūtys ir stichinės sausros, šalčiai ar karščiai – įvairiausi anomalūs reiškiniai dažniausiai atneša ir finansinių nuostolių. Tokiais atvejais antstoliai kviečiami fiksuoti stichijos padarinius, kad turto savininkai galėtų reikalauti kompensacijų arba apsiginti nuo reikalavimų mokėti baudas už tai, kad nepateikė užsakovams sutartyje numatyto produkcijos ar žaliavų kiekio.

Dažni atvejai, kai antstoliams tenka fiksuoti gyvenamųjų patalpų būklę po vandentiekio ar kanalizacijos avarijos kaimynų bute. Daugelis butų savininkų savo turto nebūna apdraudę ir tokiais atvejais po buto apliejimo išvengiama ginčo teisme: antstolio užfiksuotas užliejimo faktas ir jo padariniai jau būna įrodyti, tad avarijos kaltininkui ir užlieto buto savininkui belieka susitarti tik dėl padarytų nuostolių dydžio (jei reikia, remonto darbų sąmatą gali sudaryti statybų ekspertas).

Antstolis M. Petrovskis patarė tokiais atvejais kaip galima operatyviau užfiksuoti įvykį ir jo padarinius. Vėliau tai padeda įrodyti priežastinį ryšį tarp reiškinio ir patirtų nuostolių.  

Žalos gali padaryti įvairūs gedimai, vamzdžių įtrūkimai, neapdairiai palikti daiktai ir pan. Pasak antstolio, turima praktinė patirtis fiksuojant tokias aplinkybes dažnai leidžia netgi patarti klientams, ką dar būtų naudinga užfiksuoti ateityje. Pavyzdžiui, medžio parketo užliejimo atvejais verta fiksuoti aplinkybes keletą kartų. Idealu, jei pavyksta užfiksuoti ir ant grindų telkšančias balas, ir vaizdą po kelių dienų ar savaitės, kai išdžiūvę parketlentės išsikraipo ir grindys tampa banguotos.

„Būna ir tokių atvejų, kai žmogus prašo užfiksuoti buities avariją ir sako: „Mane užpylė, bet aš susiremontavau“. Čia jau „šaukštai po pietų. Reikia fiksuoti tada, kai aplinkybės dar neišnykusios, kai procesas vyksta“,– akcentavo antstolis M. Petrovskis.

Vis dėl to advokatas I. Balsys papasakojo ir vieną sėkmės istoriją, kai faktinės aplinkybės buvo konstatuojamos po įvykio ir kai tai padėjo užsakovui apsiginti nuo nepagrįstų pretenzijų.

Buvo dažomas visuomenės paskirties statinys, tiltas. Po dažymo į rangovą pradėjo kreiptis draudikai,  reikalaudami atlyginti žalą, kurią neva patyrė dažymo metu apgadintų transporto priemonių savininkai. Tada rangovui atstovavę teisininkai susirado oficialią informaciją apie dažymo metu buvusias oro sąlygas, vėjo greitį ir kryptį. Pasitelkus  ekspertą, buvo sudarytos tokios pažios sąlygos, kaip dažymo metu. Antstolis fiksavo eksperimentą ir buvo nustatyta, kad esant tam tikrai vėjo krypčiai ir tam tikram vėjo greičiui, dažų dulkės negalėjo nuskrieti iki automobilių. Reikalavimai atlyginti išgalvotą žalą buvo atremti.

Daugėja prašymų fiksuoti įvairiausius duomenis elektroninėje erdvėje

Antstoliai fiksuojainterneto svetainių turinį, internete paskleistą informaciją ir nuotraukas, susirašinėjimą elektroniniais laikais, susirašinėjimą naudojant mobiliąsias aplikacijas ar socialinius tinklus,  trumpąsias telefono žinutes.

Tai aktualu įrodinėjant nesąžiningos konkurencijos, neištikimybės faktus, teisės į atvaizdą pažeidimus ir kt.

„Tarkime, viena įmonė turi išskirtines teises prekiauti tam tikra produkcija. O kita įmonė tokiomis pačiomis prekėmis prekiauja be jokios licencijos, frančizės, ar susitarimo. Tiesiog nešvari konkurencija,“– pasakojo antstolis M. Petrovskis. Anot jo, tokiais atvejais užfiksuojama viename ir kitame interneto puslapyje rodomos prekės, kad galima būtų palyginti, kokiomis prekėmis prekiauja vienas ir kitas pardavėjas. Jeigu įrodymai neužfiksuojami, tai nesąžiningoji pusė, kuri šiandien prekiavo, rytoj gali informaciją iš savo puslapio išimti ir sakyti: „Aš neprekiavau“. Jeigu įrodymai užfiksuoti, sąžiningoji šalis įgyja galimybę reikalauti žalos atlyginimo.

Faktinių aplinkybių konstatavimo paklausa – teisinio raštingumo įrodymas

Pasak advokato I. Balsio, daugelio ginčų sprendimas be antstolių teikiamos faktinių aplinkybių konstatavimo paslaugos šiais laikais nebeįsivaizduojamas. Tai aktualu net medicinos ar grožio klinikų klientams ir savininkams.

„Mes, kaip visuomenė, bręstame. O išlaidos, kurios patiriamos užsakant paslaugą, yra minimalios, palyginti su tuo, ką žmogus gali patirti bandydamas derėtis dėl kompensacijų ar, pavyzdžiui, papildomos plastinės operacijos“,– kalbėjo advokatas.

Pasak jo, praktikoje būna, kad ir plastinė operacija nepateisina lūkesčių, o medikai nepripažįsta savo darbo trūkumų, ir pats pacientas nesilaiko gydytojų rekomendacijų ir pakenkia sau, per anksti nusiimdamas pleistrus ar pan. Abi pusės gali apsisaugoti nuo nepagrįstų pretenzijų, kai užfiksuojamas vaizdas prieš operaciją, gijimo metu ir sugijus.

Svarbu kreiptis laiku ir pasitarti su antstoliu

„Svarbiausia – laiku kreiptis į antstolį ir pasikonsultuoti su juo dėl pačios procedūros. Kartais užsakovo norai ir lūkesčiai būna didesni, negu šios paslaugos galimybės. Todėl verta pasiskambinti ir sukonkretinti, ką ir kokiu tikslu norima užfiksuoti,“– baigdamas pokalbį akcentavo antstolis M. Petrovskis.

Fizinių ir juridinių asmenų užsakymu įvairios faktinės aplinkybės Lietuvoje užfiksuotos  daugiau kaip 54 tūkst. kartų. Dėl faktų konstatavimo paslaugos Lietuvoje galima kreiptis į bet kurį antstolį. Antstolių kontaktai skelbiami Lietuvos antstolių rūmų interneto svetainėje (https://www.antstoliurumai.lt/lt/antstoliu-paieska ).

SEKITE MUS FACEBOOK!

Grįžti atgal