Grįžti atgal

Projektas “Nepradelsk” kvies gyventojus aktyviau rūpintis skolomis

Projektas “Nepradelsk” kvies gyventojus aktyviau rūpintis skolomis

Įgyvendindami komunikacijos projektą “Nepradelsk”, Lietuvos antstolių rūmai skleis gyventojams naudingą informaciją apie galimybes išsiaiškinti savo skolas ir skatins aktyviau spręsti jų grąžinimo problemas.

Europos socialinio fondo lėšomis finansuojamas projektas Nr. 12.0.1-CPVA-K-204-01-0029 įgyvendinamas nuo 2018 m. kovo 1 d  iki 2018 m. lapkričio 30 d.

Atsakinga finansinė elgsena yra kiekvieno iš mūsų, o kartu – ir visos valstybės finansinės gerovės pagrindas. Įprotis aktyviai rūpintis savo skolos yra finansiškai „sveikas“. Vis dėlto žmonėms dažnai būna sunku įveikti psichologinį barjerą ir savo iniciatyva pradėti bendrauti su kreditoriais bei antstoliais.

Šio projekto tikslas – populiariai pateikta ir įtaigia informacija padrąsinti gyventojus naudotis visomis įstatymų suteiktomis galimybėmis bei techninėmis priemonėmis, kad skolų našta mažėtų jiems palankiausiu būdu.

Pasak Lietuvos antstolių rūmų prezidiumo pirmininkės, antstolės Ingos Karalienės, skolingam žmogui naudinga komunikuoti su antstoliu – finansinių problemų sprendimo profesionalu.

Dažnai net nebūtina atvykti į antstolio kontorą, nes didelę dalį klausimų galima išspręsti neišeinant iš namų. Pavyzdžiui, prisijungdami prie Antstolių informacinės sistemos, gyventojai gali sekti priverstinio skolų išieškojimo procesus, o Elektroninių valdžios vartų sistema padeda išsiaiškinti turimas mokesčių skolas, skolas Sodrai bei skolas kredito įstaigoms.

Atsakingesnis finansinių žingsnių planavimas ir aktyvesnis naudojimasis valstybėje veikiančiais skolų valdymo instrumentais neabejotinai mažintų uždelstų piniginių prievolių skaičių, kuris Lietuvoje šiuo metu viršija 1,5 milijono. Visuomenės nuomonės tyrimai atskleidžia, kad didžioji dalis gyventojų nežino svarbiausių atsakingos finansinės elgsenos taisyklių, taip pat neįvertina pradelstų įsiskolinimų reikšmės savo ir šeimos finansinei gerovei. Pavyzdžiui, bendrovės „Spinter tyrimai“  2017 m. gegužę atlikto reprezentatyvaus tyrimo duomenimis, vos 26 proc. šalies gyventojų žino, jog daugiau nei 30 dienų pradelsti mokėjimai fiksuojami asmeninėje kredito istorijoje. Pakankamai prastą Lietuvos visuomenės finansinio raštingumo lygį liudija ir tarptautinių organizacijų atliekami tyrimai. Tarptautinės reitingų agentūros „Standard & Poor’s Ratings Services“ duomenimis, Lietuvos gyventojų žinios ir įgūdžiai vertinami kaip vidutinio lygio – tik 39 proc. suaugusiųjų laikomi finansiškai raštingais. 2016 m. pabaigoje Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos (EBPO) atlikto finansinio raštingumo tyrimo duomenimis, 0-21 balo skalėje Lietuva įvertinta 13,5 balo – prasčiau nei EBPO šalių vidurkis (13,7 balo).

Projektas skiriamas didelei tikslinei grupei – darbingo amžiaus (16-63 metų) Lietuvos gyventojams ir įgyvendinamas visoje šalyje.

Komunikacijos kampanija siekiama trijų pagrindinių tikslų: informavimo, kvietimo veikti ir vertybinių nuostatų ugdymo. Informavimas – tai gyventojų supažindinimas su ES investicijų ir viešųjų investicijų priemonėmis įdiegtomis elektroninėmis galimybėmis, kurios leidžia pasitikrinti asmeninių įsiskolinimų dydį. Kvietimas veikti – tai skatinimas suvokimo, kad pradelstų įsiskolinimų valdymas naudingas asmeninei ir šeimos finansinei gerovei. Nuostatų ugdymas – tai atsakomybės už savo prievoles skatinimas.

Pagrindiniai projekto rezultatai: visuomenės nuomonės tyrimas, informacinis vaizdo klipas, informacinė radijo laida ir edukacinė medžiaga moksleiviams.

Projekto įgyvendinimo pradžioje atliekamas reprezentatyvus gyventojų nuomonės tyrimas, apklausiant ne mažiau kaip 1000 gyventojų. Atsižvelgiant į apklausos rezultatus, parengiama galutinė komunikacijos kampanijos koncepcija. Sukurtas 120 sekundžių vaizdo klipas bus transliuojamas socialiniuose tinkluose, o 20 sekundžių jo trumpinys bus dvi savaites rodomas šešių didžiųjų miestų ir Palangos 23 viešuosiuose ekranuose. Parengta 20 minučių radijo laida bus transliuojama nacionalinėje radijo programoje audio formatu ir pasiekiama nacionalinio radijo interneto svetainėje bei Youtube paskyroje. 6-18 metų amžiaus moksleivių atsakingos finansinės elgsenos ugdymui skirta edukacinė medžiaga bus pristatyta 2018 m. rugpjūčio 24 d. vyksiančios nacionalinės ekonomikos mokytojų konferencijos metu, dalyvaujant ne mažiau kaip 120 klausytojų.

SEKITE MUS FACEBOOK!

Grįžti atgal